A magyar képes levelezőlapok története

A magyar képes levelezőlapok története (Petercsák Tivadar: A képes levelezőlap története c. műve alapján) 

Történelmi, propaganda célzatú képeslapok. 

Képes levelezőlap, mint politikai fegyver

A képes levelezőlapok születésének dátumát illetően eltér a kutatók véleménye, egyesek 1841-re teszik, mások viszont az 1860-as évek végére, 1870-es évek elejére. Abban azonban mindenki egyet ért, hogy a ma használatos képes levelezőlap első példányát 1869. október 1-én adták föl az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Mivel igen olcsó és praktikus formája volt a kapcsolattartásnak, így hamar nagy népszerűségre tett szert. Fénykorát a századforduló tájékán érte el, ezt jól mutatja, hogy Németországban ebben az időszakban hetente 10 millió példányt állítottak elő belőle. Magyarországon nemsokkal az első forgalomba hozott képes levelezőlap kiadását követően, 1898-ban megalakult a Hungária Képeslapgyűjtő Egyesület, akik rendszeresen tartottak képeslap kiállításokat, sőt aukciókat is. Elszánt gyűjtők előfizethettek a Képes Levelezőlap című folyóiratra, ahol első kézből tájékozódhattak a legdivatosabb, legérdekesebb képeslapokról.

Az első levelezőlapokon rajzolt ábrák, táj-és zsánerképek láthatók, sőt művészi hajlamú feladók akár saját rajzaikkal ékesítve személyesebbé tehették a feladásra szánt levelezőlapot.

Az illusztrációk típusai idővel kiszélesedtek. A fürdőkultúra felvirágzásával s a turizmus népszerűsítésével párhuzamosan megjelentek a közkedvelt üdülőhelyeket ábrázoló rajzos nyomatok, városokat és egyéb településeket népszerűsítő lapok.

A korabeli hatalmak hamar fölfigyeltek a képeslapokban rejlő propaganda eszközökre. A magyar államiság 1000. Évfordulójára a Magyar Posta megjelentette az első levelezőlap sorozatát, amelyek bővelkedtek a történelmi témákban. Ezek a lapok méltán tükrözik a ,,boldog békeidők” hangulatát s nem titkolt céljuk a dicső nemzeti múlt közreadása, a nemzeti identitás elmélyítése.

A kiegyezést követő politikai konszolidációt kívánta sugallni az a képeslap, ami Mária Teréziát ábrázolja a gyermek II. Józseffel, a kép előterében a magyar nemesség életét és vérét ajánlja föl az uralkodónőért.

Érdekes ellentmondásokkal is találkozhatunk a korabeli képeslapokat böngészve. 1899-ben az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára aradi vértanukat ábrázoló képeslapot adtak ki. Akkoriban senki nem lepődött meg azon, hogy vértanúkat ábrázoló lapok mellett Ferenc József portréját is megvásárolhatták. Az uralkodót bemutató képek a monarchia egységét és a jó királyi eszményt táplálták. Dualizmus kori politikusok közül a legnépszerűbbek a kiegyezést elősegítő haza bölcsének, Deák Ferencnek a portréi voltak, de Tisza Istvánról is számos arcképet, fotóalapú levelezőlapot vásárolhattak az érdeklődők.

A 20. Század hajnalára a levelezőlapok az agitáció, választási kampányok jelentős eszközévé váltak. Újonnan alakuló vagy jólismert pártok szívesen éltek a propaganda fegyverével, ebben a levelezőlapok kitűnő terepet biztosítottak. Színes grafikákon föltüntették a jelöltek arcképét, nevét, vagy éppen pártjelvényeket, választási jelszavakat adtak közre.

A politikai célzatú képeslapok fontosságát nem csak az uralkodó osztály pártjai ismerték föl, hanem előtérbe került a munkások ügyét fölkaroló szociáldemokratáknál is. Szimbólumaik között találkozhatunk vörös zászlókkal, nyolcas számmal, mely a nyolcórai munkára utal. Sőt nem ritkák a munkásfelvonulásokat, sztrájkokat bemutató fényképalapú lapok sem.

A Nagy Háború idején a levelezőlapok a háborús uszitás és harcra buzdítás mellett az egyetlen kapcsolatfenntartó eszközként szolgáltak a távol harcoló katonákkal. Számos giccsesnek mondható üdvözlőlapot ismerünk, ahol a frontra induló baka fájó szívvel búcsúzik el kedvesétől vagy szeretett otthonától. Nem ritkák az idézetek sem. Ünnepi üdvözlőlapokon különös módon keveredik a karácsonyi hangulat a harcra buzdító szöveggel: ,, Karjainkban erő duzzad, szívünkben láng még ég/Meghozza a 42-es/ Új évre a békét!”

Egyik legismertebb lap Ferenc Józsefet ábrázolja lehajtott fővel, összekulcsolt kézzel, gondterhelten imádkozik a monarchia népeiért és a fronton harcoló katonákért. A képeslapon a ,,Népeimhez” kiáltvány szövegét is föltüntették.

A győztes harcokról készült eredeti felvételek azt sugallják, nincs ok a félelemre. Persze hiába próbálkoztak jószínben föltüntetni a háború kimenetelét, a fronton sorra haltak meg a hazájukért harcoló katonák. Az elesettek özvegyeit, családját fölkaroló Hadisegélyező Hivatal képeslapok kiadásából befolyó összeggel próbálta támogatni a csonkán maradt családokat.

A két világháború közötti időszakban a képeslap már nem játszott olyan fontos szerepet, mint az első világháború idején. Leginkább a revíziós célok elérése és demonstrálása érdekében vetették be a levelezőlap-propagandát, ahol a bécsi döntések által visszacsatolt területek városait mutatták be a nagyközönségnek.

A háború után Zádor István és Blaski János készített grafikákat, festményeket a romos Budapestről. A kiépülő kommunista hatalom később így interpretálta a fővárost ért rombolást: ,,A fasiszta hordák pusztítása fővárosunkban.”

A Magyar Kommunista Párt visszatért a századforduló gyakorlatához. 1947-ben a Szikra Rt. Több rajzos vagy éppen feliratos képeslapot adott ki, később a személyikultusz is begyűrűzött a propaganda tárházába. Sorra jelentek meg Rákosi Mátyást abrázoló portrék.

(Becz Viktória Ildikó)

Források:

Képes levelezőlap kiállítás. In: Vasi Szemle-Dunántúli Szemle (1990) 1.sz. p.128-130

Petercsák Tivadar: A képes levelezőlap története. Miskolc,1994. P. 46-56.

Petercsák Tivadar: Képes levelezőlapok üdülésről, utazásról In: Historia (1983) 3.sz. p. 18-19.

Propaganda-levelezőlapok. In: Turisták Lapja (1932) 44.évf. P.220



Képek:

Dr. Nagy Dezső választási képeslapja

https://axioart.com/aukcio/2014-12-17/080770bb1aa0128973394827bc392388/teljes-katalogus?count=50

Első világháborús képeslapok:

http://www.egrivar.hu/div60/torteneti-gyujtemeny/vilaghaborus-kepeslapok.html

Népeiért imádkozó Ferenc József:

https://axioart.com/tetel/-emleklap-emlek-1914-imadkozik-a-kiraly-ii-ik-kiadas-

Irredenta képeslap:

https://atankonyvontul.wordpress.com/2016/02/27/irredenta-kultusz-magyarorszagon/

Propaganda képeslap a kommunizmus korszakából:

https://www.mutargy.com/konyv-papirregiseg/13-db-modern-hasznalatlan-reprint-motivum-kepeslap-szocialista-kommunista-propaganda-13-modern-unused-reprint-motive-postcards-socialist-communist-propaganda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése