Gyenizse Mária és Kiss Sarolta képeslapgyűjtő albumai


A két képeslapalbum a családok összekapcsolódásának szép példájaként került egy helyre, a második album címzettjeként gyűjteményünkből megismerhető Kiss Sarolta apja, Kiss József lengyeltóti járásbírósági elnök által a 30-as években építtetett fonyódi nyaralóba.

A fonyódi nyaralót Kiss Sarolta és férje, Dr. Mátis Lajos örökölte, ők adták tovább lányuknak, Mátis Saroltának és az ő férjének, Fodor András költőnek. A házban számos közös emlék találkozott a Kiss és Mátis család múltjából, így került Kiss Sarolta képeslapgyűjteménye mellé a másik, korábbi képeslapalbum is, melynek címzettje - Gyenizse Mária -  Dr. Mátis Lajos édesanyja, azaz Kiss Sarolta anyósa volt.


Fodor András és Fodor Andrásné halála után (1997. és 2022.), e gyűjtemény közreadása idején a fonyódi ház kiürítése és eladása zajlik. A házat, amelyet a harmincas években Kiss József részben unokája nyaralásaira gondolva Fonyód legszélére építtetett, mára körbenőtte a település, jobbára alkalmatlanná vált a pihenésre: egy Spar parkolója mögött, a heti kétszeri piacra és onnét strandra visszaigyekvők útvonalára került, a település egyik legforgalmasabb pontján állva zajos és szemetes saroktelekké vált.


Az utódok: Fodor Andrásné Mátis Sarolta férjével, Fodor Andrással
a megörökölt fonyódi ház előtt (1950-es évek)


*

A két képeslapgyűjtemény kifjezetten erre a célra nyomtatott, készített gyűjtőalbumban maradt fenn, szövet illetve bőr borítással, a képeslapok számára előkészített kivágatokat tartalmazó többrétegű oldalakkal. Gyenizse Mária (1880-1961) gyűjteménye nem tölti ki az albumot, belekerültek lánya, Mátis Mária képeslapjai is. E gyűjtemény 1898-tól tartalmaz képeslapokat feltételezhetően kb. 1912-ig (a dátumbélyegzők gyakran olvashatatlanok, a bélyegeket már ekkor is le-le áztatták a bélyeggyűjtő családtagok). Mátis Mária (1905-1990) képeslapjai az 1920-as, 30-as években keltezettek, hasonlóan Kiss Saroltáéihoz. A képeslapok elrendezése tematikailag vegyes, inkább kronológikus rendszer nyomai érzékelhetőek, s természetesen nem zárható ki, hogy utólag részben átrendeződött az albumban a képeslapok sora.





Kiss Sarolta (1909-1957) gyűjteménye nagyobb, az album is valamivel vaskosabb, s csaknem kitöltik a képeslapok. A zömében 1925-1933 között keltezett képeslapok elrendezése tematikus, tudatosabb gyűjtőről, vagy talán műveltebb címzettről árulkodik, aki előtérbe helyezte az értékes, témájában tartalmasabbnak érzett városképes képeslapokat (165 db.), öszerendezve az azonos helyszínt ábrázolókat, majd a művészi értékűnek ítélt képeslapok következnek (japán motívumok, rokkokó hölgyek, a János vitéz falfreskó-sorozat a budapesti Erzsébet szállóból), ezeket követik az ünnepekhez kapcsolódó motívumos képeslapok Húsvét, Karácsony, Újév blokkokat képezve, végül vegyes, alkalmi köszöntő képeslapok, tréfás katonás jelentek a Ludovika akadémia diákjaitól, némileg rendszertelenül.






Folytatás:
- Mátis Mária képeslapjai Gyenizse Mária gyűjteményében



vagy

Projektünkről: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése