Tolnai selyemfonógyár története (054)

054

Tolnai selyemfonógyár története

Bezerédj Pál 1900-ban alapította meg a Tolnai Selyemfonógyárat. 18 éven keresztül állami kézben működött, majd 1918-ban a Magyar Királyi Állami Selyemfonógyárak Rt. cég húsz évig működtette, majd ismét állami irányítás alá került. A fejlesztéseknek köszönhetően, jó minőségű árut állítottak elő, melynek több mint 50%-át külföldre vitték. A gyár később a Magyar Selyemipar vállalathoz kerülvén,
1957-ben fonalfestödét is létrehoztak. Mivel a hernyóselyem-termelés folyamatosan esett vissza, így lassanként áttértek a cellulóz alapú és szintetikus anyagokból, üvegszál-fonalakból majd ezek keverékeiből készült szövetek előállítására. A rendszerváltást követően, a gyár "önálló gazdasági társasággá alakult és Tolnatext Fonalfeldolgozó és Műszaki szövet-gyártó Kft. néven folytatta a működését, miközben 97%-ban a Magyar Selyemipar Vállalat maradt a tulajdonosa." 1991-ben sajnos a Magyar Selyemipar Vállalatot felszámolták, és a Tolnatext Kft.-ben lévő üzletrészt Dr. Günther Kast GmbH&Co. németországi cég vette meg. 1995-től kezdve a tulajdonos a Tolnatext Fonalfeldolgozó és Műszakiszövet-gyártó Bt. társaság lett. 
A gyár ma is működik még, üvegszálfonalak feldolgozásával, elsősorban építőipari felhasználására gyárt kötött és szövött műszaki kelméket. Egy kis múzeumot tartanak fent a gyár múltjára való tisztelettel, ahol sok képet és dokumentumot, régi képeket őriznek az utókor számára. A Magyar Selyemipar Vállalat (MSV - Dunasilk), 1955-ben alapították hét selyemszövödéből, selyemkikészítőgyárból, és selyemcérnázó gyárból. A selyemipar egészét egy egy szervezetbe tömörítve működtek akkoriban. Sok embernek biztosítottak munkát (körülbelül 400 főnek), és a magyar textilaipar termelés 4,1%-át tette ki. Harminchat éven keresztül működött így a felszámolásáig. A gyárak egy része továbbra is működött önállóan, de volt, amely megszűnt ezek után. 

Források: 

Fénykép a gyári folyamatokról (Terrorházából)

A vállalat története

Fonógyár napjainkban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése