Gyenizse család, Őcsény

Gyenizse Mária a Tolna megyei Őcsényben, a népművészetéről híres Sárköz tájegység Szekszárdhoz legközelebbi településén nevelkedett Gyenizse Imre és Gyenizse Imréné Zellei Mária lányaként, nővérével, Zsófiával. 
Apja vizimolnár volt a Dunán (a Sárköz elnevezés éppen a Duna közelségére, az ártér lecsapolásával keletkezett kiváló minőségű, zsíros talajra utal). 



A Gyenizse család - a nagyobbik gyermek Zsófia, a kisebb Mária

Gyenizse Imre tehetős, de alapvetően a falusi társadalomba illeszkedő iparosként elsőszülött Zsófia lányát taníttatta, s őt, Zsófiát vette feleségül a gyűjtéseiről a néprajzi szakirodalomban is számon tartott Bocskár Ferenc, őcsényi, majd alsónyéki tanító. Bocskár tanítóképzőn megismert barátja volt az a szintén Tolna megyei Pálfán, evangélikus tanító családból származó Mátis István, aki Őcsényben többször látogatva Bocskárt, udvarolni kezdett a másik Gyenizse lánynak, Máriának. Az ő szignói tűnnek fel Gyenizse Mária képeslapjain az ezredforduló környékén mind gyakrabban. A család ellenezte a házasságot, tehetősebb férjet remélt, de Mária ragaszkodott Mátis Istvánhoz.


[007] Mátis István tanító első képeslapja Gyenizse Máriának

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése