Miért éri meg egyben tartani egy személyes képeslap gyűjteményt?

Intézetünk tartalomszolgáltatási gyakorlóprojektjeiben olyan kis webgyűjtemények kialakítására vállalkozunk , amelyek a digitalizálástól a publikálásig egy-két félév alatt megvalósulhatnak. A sikerélmény mellett fontos, hogy hallgatóink élményszerűen átélve ismerjék meg a különböző munkafázisokat, az aprólékos, egységes szabályokat betartva végzett munka és a kreativitás értelmét, megtapasztalva a digitalizálás, adatfeldolgozás, kontextus-teremtés, háttérkutatás jelentőségét. A projekteket általában úgy választjuk meg, hogy témájuk tanulságos legyen és reflektáljon korunk fontos kérdéseire. 


A most bemutatott gyűjtemény, bár olyan képeslapokat tartalmaz, amelyek bizonyára fellelhetőek az ismert képeslapgyűjteményekben, mégis különleges vállalkozás: két korabeli, e célra kiadott, megvásárolt képeslap gyűjtőalbum digitalizált változata, két, egymást követő generációt képviselő nő személyes gyűjteménye, így a korabeli nők levelezéséből ad tanulságos mintát.

Ellentétben egy-egy ismert személy levelezésének kiadásra rendezésével, egy „átlagember” képeslapgyűjteményének feldolgozása inkább szociológiai feltárás, semmint irodalomtörténeti, vagy filológiai feladat, bár a kézírás kiolvasása, értelmezése a hallgatók számára teljes értékű gyakorlat értékes kéziratok feldolgozásához is. A feladók többnyire ismeretlenek, s a címzettek sem jelentékeny személyek, amennyiben üzenetváltásaiknak nincs hatása a történelemre, irodalomtörténetre, politikára még helyi szinten se, tartalmuk jórészt üdvözlet illetve rövid, töredékes beszámoló ismertségi körük személyes élethelyzeteiről. 

Mégis, mert mindkét gyűjteményünk eredeti és vélhetően teljes – mikrotörténelmi forrásértékük vitathatatlan: képet adnak két korabeli nő leánykori társas kapcsolatainak képeslapon kommunikált vetületéről (levelek, naplók a két címzettől nem maradtak fenn), képet adnak a kommunikációs szokások fontos részhalmazáról és annak vizuális eszközválasztásáról (motívumos/tematikus/fotós képeslapok), s képet ad az alkalmi, formális köszöntések illetve a valóban információt hordozó üzenetek arányáról. A két gyűjtemény üzenetváltásainak kontextusba helyezéséhez épp annyi háttér információnk van , amennyi minimálisan elég a két címzett és gyűjteményeik  – egymást követő nemzedékek, eltérő társadalmi helyzetek – összehasonlításához. 

A nagy, sok forrásból összegyűjtött, tematikusan rendezett képeslapgyűjteményekkel szemben egy személyes képeslapgyűjtemény érzékelhetővé, emberi léptékűvé teszi az egy személy által kapott, megőrzött képeslapok mennyiségét és összetételét, s áttételesen a fiatal nők korabeli társas kapcsolatrendszeréről is képet ad.


Előzmény:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése